Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytin ağaçlarının yaprakları eski zamanlarda hastalıkların tedavi için kullanılıyordu. Özellikle sıtma hastalığına karşı oldukça etkili bir koruma gücü vardır. Yüksek tansiyonu düşürebilme açısından da zeytin yapraklarından yapılan çay vücuda çok iyi gelir. Zeytin yaprağı, zeytinyağı ve zeytinin faydaları oldukça fazladır. Bunlardan birkaçı, kolesterolün düşmesini ya da kolesterolün kontrol altında olmasını sağlar.

Kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliği vardır. Kanser hastalığına yakalanmış hastalar içinde kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını engeller. Bağırsak kanseri olan hastaların ve göğüs kanseri olan hastaların üzerinde daha etkili bir gücü vardır. Zeytin içerisinde bulunan vitaminler çocuklarda kemik gelişimini destekler.

Özellikle siyah zeytin demir açısından oldukça zengin ve bu sayede kanda oksijen taşıma görevini yapan kırmızı hücrelerin düzgün bir şekilde korunmasını sağlar. Demir vücudun sağlığı açısından çok önemlidir. Organların içlerinde demir gereksinimi fazladır ve siyah zeytinde bulunan demir, vücudun bu ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.

Zeytinin Faydaları ​​​​​

1) Hafızaya Olan Etkisi

Zeytinde bulunan polifenoller, beyinde yer alan oksidatif stresini azaltması açısından doğal kimyasallar barındırır. zeytinin faydaları günlük ihtiyaç doğrultusunda tüketilirse hafızayı ,%25 oranında güçlendirmeyi sağlar.

2) Kalbe Olan Etkisi

Zeytin kalp sağlığını korumakta oldukça güçlü bir besindir. Ayrıca kolesterolün düşmesini sağlayarak damar tıkanıklığının oluşmasını engeller. Kalp ve damar konusunda oldukça etkili olan zeytinin faydaları ayrıca kalpte bulunan ritim bozukluğunu gidererek düzene girmesini sağlar.

3) Göze Olan Etkisi

Zeytin gözde yer alan retinaya olumlu bir şekilde etki edebilen bir besindir. İçinde A vitamini olan bu besin katarakt hastalığını önler.

4) Sindirime Olan Etkisi

İçerisinde E vitamini ve doymamış yağ barındıran zeytinin faydaları sindirime olan etkisi büyüktür. Kolon kanseri riskini azaltmayı da sağlar. Fakat bu riskin azaltılabilmesi için zeytin tüketiminin düzenli olması gerekmektedir. Kabızlığa karşın etkin bir koruma gücü vardır. Bu sayede safra taşı oluşumu da engellenmiş oluyor. Safra ve pankreas hormon salınımı için etki gösterir.

5) Kiloya Olan Etkisi

Zeytinin faydaları arasında zeytinde bulunan doymamış yağların vücuttaki kilolar ile baş etme konusunda oldukça etkilidir. Aşırı zeytin tüketimi yapan insanlar çoğunlukla daha az kalorili yemek yerler ya da nadiren kilolu insanlardır.

6) Kansere Olan Etkisi

Zeytinin antioksidan ile anti enflamatuar özelliklerinin bulunması, zeytinin faydaları arasında kansere karşı koruyabilen bir besin yapar.

7) Cilde Olan Etkisi

Zeytinyağı asitleri ile hidrat bulundurmasını ile birlikte antioksidan bakımından fazlasıyla zengindir. Zeytinin faydaları içinde bolca E vitamini bulundurması sayesinde cilt üzerinde oldukça olumlu etkiler yapar.