Zeytinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Genel vücut sağlığı açısından oldukça büyük öneme sahip olan zeytin, kahvaltılarımızın vazgeçilmez besin öğeleri arasında yer almaktadır. Uzmanlar birçok hastalığın önlenmesi için, neredeyse her sabah 8 10 adet zeytin tüketilmesinin oldukça faydalı olduğuna vurgu yapmaktadır.  Kahvaltılarımız ve dolayısıyla hayatımızın vazgeçilmez besin maddeleri arasında yer alan zeytinde, vücut sağlığımız için son derece önemli vitamin ve mineraller yer almaktadır.  Zeytinin faydaları kadar, doğal zeytin yağlarının faydaları oldukça fazladır.

Yazımızın devamında, zeytinin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller hakkında bilgiler bulunmaktadır. Bu vitamin ve mineraller zeytinin faydaları açısından olan önemi artırmaktadır.

Zeytinde Hangi Vitamin ve Mineraller Bulunur?

E vitamini: Bir çok yüksek yağlı gıda bitkilerinde bulunduğu gibi, zeytinde de yüksek miktarda E vitamini bulunur.

Demir: En iyi demir kaynaklarından birisi olan siyah zeytinler, kırmızı kan hücrelerinde oksijenin taşınmasını sağlayan demir bakımından oldukça zengindir.

Bakır: Bakır minerali bakımından oldukça zengin olan zeytinler, bakır eksikliğine karşı sıklıkla tüketilmelidir. Bakır eksikliğinin, kalp rahatsızlığını artırdığı unutulmamalıdır.

Kalsiyum: Kemik ve sinir fonksiyonlarını düzenlemeye yarayan kalsiyum, vücudumuzda en fazla bulunan minerallerden birisidir. Zeytinin içeriğinde kalsiyum bulunması nedeniyle, bu mineral zeytinin faydaları açısından ekstra bir önem arz etmektedir.

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

  • Önemli bir antioksidan olması nedeniyle, kanser gibi hastalıkların görülme riskini azalttığı gibi, kalp rahatsızlığı için de oldukça faydalıdır.
  • Vücutta istenmeyen mikroorganizmaların büyümesini engellemesi de, zeytinin faydaları arasında yer almaktadır.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı, vücudun direnç kazanmasını sağlar.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Kemiksel bir hastalık olan osteoporoz hastalığında, kemiklerin dayanıklılık oranı arttırır. Özellikle Akdeniz bölgelerinde osteoporoz hastalığının en düşük seviyede olması, bu hastalık için zeytinin ne kadar faydalı olduğunu ortaya koymuştur.
  • Uzmanlar zeytin tüketiminin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini, zeytinin faydaları düşünüldüğünde birçok besin kaynağına göre oldukça iyi bir tercih olduğuna vurgu yapmaktadır.
  • Sindirim sistemi için mucizevi faydaları bulunan zeytin, bağırsakların rahat bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Zeytinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin olan zeytin, genel sağlık açısından adeta önemi ve şifa kaynağıdır. Özellikle E vitamini açısından oldukça zengin olan zeytin, bakır, kalsiyum, sodyum ve demir gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Kemik rahatsızlıkları ve kanseri önleyici özelliği, zeytinin faydaları arasında en fazla öne çıkan maddelerden birisidir. Bunların dışında kalp ve damar sağlığı açısından da yararlı olan zeytin, düzenli bir şekilde tüketilmelidir.