Vişne suyunun genel vücut sağlığı açısından yararları olduğu gibi, birtakım zararları da bulunmaktadır. Aslında bahsedilen zararlar, tam olarak zarardan ziyade, olumsuz etkiler şeklinde adlandırılabilir. Vişnenin faydaları ele alındığında, tüketilmesi sıklıkta tavsiye edilen meyveler arasında yer almaktadır. Ancak gerek vişne olsun gerekse vişne suyu, bazı durumlarda olumsuz etkilere de neden olabilmektedir. Yazımızın devamında vişne suyunun zararları hakkında, bilgiler yer almaktadır.
Vişne Suyunun Zararları
- Vişne suyu tek başına tüketildiğinde fazla olumsuz etkileri olmasa da, bazı ilaçlarla birlikte tüketilmesi halinde zararlı etkilere yol açabilmektedir.
- Aspirin ile vişne suyunun kullanılması, midede yanma ve ağrılara, birtakım böbrek rahatsızlıklarına ve hatta kalp yetmezliğine neden olabilmektedir.
- İçeriğinde yüksek sorbitol bulunması sebebiyle, aşırı tüketilmesi durumunda ishal ve karın ağrısına sebep olabilir. Ayrıca aşırı ve uzun süreli tüketimi, kilo almaya neden olabilmektedir.
- Boğazda tahriş, deride döküntü ve kızarıklık gibi olumsuzluklar, yine vişne suyunun aşırı tüketimi nedeniyle ortaya çıkan zararlıdır.
Yukarıda görüldüğü gibi vişne suyunun zararları, sadece aspirin gibi bazı ilaçlarla birlikte kullanılması ve aşırı tüketiminde söz konusudur. Bunların dışında bazı hastalıklar içinse, yan etkilere neden olabilir. Bunun için doktorunuz size, gerekli tavsiyelerde bulunacaktır.
Vişne Suyunun Faydaları
Vişnenin faydaları olduğu gibi, vişne suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Vişne suyunun faydaları, şu şekildedir.
Egzersizden sonra dinlendirir: Yapılan egzersizden sonra, rahatlama ve dinlenmeye yardımcı olur. Potasyum açısından oldukça zengin olan vişne suyu, vücuttaki elektriksel bortuları yönetmeye yardımcı olmaktadır. Bu mineral aynı zamanda kas iyileşmesi, kalp atışı, sindirim, tansiyon ve pH dengesini korumaktadır. Bir kase vişne suyu yaklaşık olarak günlük potasyum ihtiyacının, yüzde 10’unu karşılamaktadır.
Kireçlenme ve iltihaplanma ağrılarına karşı yardımcıdır: Araştırmalar, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan kireçlenme ve iltihaplanma ağrılarını azalttığını ortaya koymaktadır. Birkaç yıl önce yapılan bir araştırma sonucunda, 21 gün boyunca her gün iki defa vişne suyu içen kişilerde, kireçlenme ve iltihaplanmaya bağlı ağrılarının önemli oranda azaldığını görülmüştür. Ayrıca bu kişiler üzerinde yapılan kan testlerinde, yeniden kireçlenme daha az görülmüştür.
Şişkinliği azaltır: Şişkinliğe bağlı olarak görülen ağrıları, önemli ölçüde azaltır. 2004 yılında yapılan araştırma sonucunda, vişne suyunun şişkinlikten ve iltihaptan kaynaklanan ağrıları önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Vişnenin yararları arasında görüldüğü gibi, vişne suyunun yararları arasında da, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin olduğu görülmektedir. Oldukça güçlü bir antioksidan olan vişne suyu, aynı zamanda virüs önleyici özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalar bağışıklık sistemi fonksiyonu üzerinde, vişne suyunun önemli olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir.
Obezite ile mücadele eder: Vişne suyu metabolizmayı çalıştırarak, karın bölgesindeki yağların egzersizleri esnasında daha hızlı ortadan kaybolmasına neden olmaktadır.
Uyumaya yardımcı olur: Melatonin ile vişne suyu birleştiğinde, uyumaya önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.
Kanserin yayılmasını engeller: 2003 yılında İsveç’te yapılan araştırmalar neticesinde, vişne suyunun özellikle kolon kanserinin yayılması na engel olduğu ortaya çıkmıştır.
Vişne suyunun faydaları, genel itibari ile vişnenin faydaları ile aynı sayılmaktadır. Ancak vişne suyunun içerisinde ki bazı katkıların, vişne suyunun besin değerini düşürmektedir.
KISACA;
Vişne Suyunun Zararları
Vişne suyunun net olarak bir zararı bulunmasa da, bazı durumlarda bir takım olumsuzlukları görülmektedir. Bu olumsuzluklar genellikle ilaçla birlikte tüketilmesi ya da aşırı tüketilmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Vişnenin faydaları ele alındığında, vişne suyunun faydaları ile benzer orantıda olduğunu görmek mümkündür. Ancak vişne suyunun içerisine dışarıdan eklenebilecek katkı maddeleri, vişne suyunun etkilerini azaltabilmektir. Egzersizler ve diyet programları ile birlikte tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olan vişne suyu, aşırı tüketiminde ise kilo almaya sebep olabilmektedir.