Mermer Nasıl Kesilir?

Mermer yer altından çıkarılmakta olan ve blok halinde çıkarılan bir malzemedir. Büyük bloklar halinde çıkarılır ve kullanıma uygun hale getirilir. Mezarlıklarda dahil olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır. İşlemesinin yapılması için belli adımları takip etmek gerekir. Kullanım alanına uygun olan boyutta kesiminin yapılması gerekir.

Mermerin Kesim İşlemi Nasıl Yapılır?

Mermer, çok uzun yıllar boyu yer altında yüksek basınç ve yüksek ısı ile meydana geldiği için sert ve dayanıklı bir malzemedir. Buda işlenmesini zor bir hale getirir. İşlenme esnasında bir çok endüstriyel araç kullanılır. İlk önce mermer ocağından çıkarılan mermer, fabrikaya gönderilir. Fabrikada mermer, blok halinde ya da fayans şekli verilerek kesimi yapılır. Kesim işlemi ilk aşamadır.

Kesim İşleminde İzlenen Adımlar

Fabrikaya gelmiş olan mermer bloğu büyük bir kaldıraç yardımı ile tezgaha taşınır. Kesme tezgahında istenilen büyüklüğe göre kesme işlemi başlar. Belirli boyutlarda kesilen mermer bloklarına uygulanacak bir kaç işlem daha vardır.

Kesimi yapılan mermer, istenilen boyuta getirildikten sonra kontrolü yapılır. Çünkü bir mermer dükkanına getirilmiş olan bir mermerin, mermer ustasının işlem yapabileceği ebatta olması gerekir. Yani işlenebilir duruma gelmesi gerekir. Son olarak mermerin silme ve parlatma işlemi yapıldıktan sonra mermer ticari anlamda kullanıma uygun hale gelmiş olacaktır.

Kesim İşleminde Kullanılan Aletler

Mermer kesme işlemi esnasında mermer fabrikasında kullanılan aletler, dairesel elmas ile soketli ve testereli olan makineler kullanılmaktadır. Bu makinelerin kullanımı ile istenilen ebada uygun olan mermer ürünleri rahatça elde edilmektedir. Bu elde edilen ürünler, mermer ustaları tarafından tekrar işleme de tabi tutulmaktadır. Mermer ustalarının yaptığı işlemler, mermeri silme, mermere cila çekme, mermeri gerekli olan yerden delme, mermere zımpara çekme işlemi ve mermeri kazıma işlemleridir.

Bu işlemleri bir örnek ile açıklayacak olur isek, mezarlıkta kullanılmakta olan mezar taşlarının üzerinde yazılı bulunan bir çok farklı yazı mermer ustaları tarafından yapılan bir iştir. Kişi istediği yazıyı mermer ustasına bildirir, mermer ustası da istenen yazıyı mermerden yapılı olan mezar taşına yazma işlemini yerine getirir.