Fıstık Tığ Oyası Modelleri

El işi olarak tığ ile yapabileceğiniz modellerden biri fıstık oyasıdır. Tülbent kenarlarında bir hayli hoş görünen fıstık oyası, hemen hemen pek çok hanımın tercih ettiği tığ modellerinden biridir.

Fıstık Oyası Anlatımı

Fıstık oyasına başlarken ilk olarak tülbendin kenarına batırılan tığın ardından bir adet örümcek yapmalısınız. İpi tığın başına iki kez dolayarak iki kutucuğu atlamalı ve tığı üçüncü kutucuğa batmalısınız.  İlk etapta bir, sonrasında iki kez ipi aldığınızda bir çubuk elde etmiş olacaksınız.

Bir adet çubuk elde ettikten sonra bir kez zincir çekip ilmeği uzatmalı ve içine girerek yeniden bir ilmek uzatmalısınız. Bu işlemi 10 kez tekrarlamanız gerekir.

Tığı, elde edilmiş olan bu 10 ilmeğin içerisinden geçirerek sabitlemeli, yeniden örümcek çekip iki kutucuğu atlayarak üçüncü kutucuğa batmalısınız. Ardından bir örümcek daha çekerek tığın başına iki defa dolamalı, 2 kutucuğu geçerek üçüncü kutucuğa batarak ilk etapta bir, ardından ikişer defa ipi alarak tığı çıkarmalısınız. Tığ işi fıstık oyasının alt yapraklarını tamamlayabilmek için de aynı işlemleri tekrar etmeniz gerekir.

Yaprakları da elde ettikten sonra söz konusu yaprağın tepesine toplamda altı adet zincir çekip batarak bir yuva elde etmeli, bir zincir çekerek örümcek yapmalısınız. Böylece alt yapraklarını da tamamlamış olacaksınız.

Fıstık Oyasında Çiçek Yapımı

Eğer ki fıstık oyanızı çiçekli olarak yapmak isterseniz, bu aşamada ikinci renk ipi devreye sokmanız gerekecektir. Çiçeğiniz için tercih edeceğiniz renkteki ipten sekiz adet zincir çekmelisiniz. Çektiğiniz zincirleri parmağınızın üzerinde getirerek altından bir ilmek almalı ve zincir çekmelisiniz. Alttan toplamış olduğunuz ilmeklerin tümünü aynı anda çekip bir adet zincir çekmeli ve yuvaya batmalısınız.

Bu aşamada sekiz adet zincir çekerek 3 yapraklı olana dek aynı işlemi tekrarlamalısınız.

Böylelikle çiçek motifini de elde etmiş olacaksınız.