Fazla Tahıllı Yiyecek Yemek Zararlı Mı?

Bazı diyetisyenlerin tahıl yemenin doğal ve faydalı olmadığı yönünde yaptığı açıklamalar, aslında gerçeği yansıtan açıklamalar değildir. Hatta yine diyetisyenlerin bazılarının yaptığı tahıl faydadan çok zarar sağlar açıklaması,  yapılan araştırmalar sonucunda kabul edilemez bulunmuştur. Tahıl çeşitleri önemli birer protein, lif,  mineral ve vitamin kaynaklarıdır. Ve hatta antioksidan özelliğine sahiptirler. Ancak burada önemli olan tahıl tüketiminden bahsedilirken,  tam tahılın faydaları konusunun iyi bir şekilde ele alınmamasıdır. Tam tahıllar, genel vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Fazla Tahıllı Yiyecek Yemek Zararlı Mı? 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diyetisyenlerin bir kısmının yaptığı açıklamalar, eksik ya da yanlıştır. Çünkü tam tahıllı besinler,  genel sağlık açısından mutlak surette yararlı besinlerdir. Önemli olan bu besin kaynaklarının, düzenli bir şekilde ve aşırıya kaçmadan  tüketilmesidir.  Herkesin içinde olduğu gibi,  tahıl tüketiminde de aşırıya gitmek başta obezite gibi rahatsızlıkların görülmesine yol açacağı için, zararlı kabul edilebilmektedir. Vücudun enerji ihtiyacını karşılayabilmek için tahıl tüketimi önemlidir. Sindirim sistemine yardımcı olan tahıl,  çok aşırıya gitmemek şartıyla tüketilmelidir.

Tahılların Faydaları Nelerdir? 

İçeriğinde hiç kolesterol bulundurmayan takılar,  yağ oranları da az olan besin maddeleridir. İçeriğinde bulunan lif,  mineraller,  vitaminler ve protein açısından zengin olması nedeniyle,  tahıl çeşitleri genel sağlık açısından oldukça yararlıdır.

  • Tahıl tüketimi kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı iyi gelmektedir.
  • Şeker hastalığının görülme riskini azaltmakta, tahılların faydaları arasında yer almaktadır.
  • Her ne kadar aşırı tüketim de obeziteye neden olsa da, düzenli ve kararında tüketilmeli halinde ise obezite hastalığını engellemeye yardımcı olmaktadır.
  • Tahıllar vücudun insülin seviyesini düşünerek, kalp krizi riskini azaltmaktadır.
  • Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oldukları gibi, sindirim sistemi ve kan hücrelerini rahatlatırlar.
  • Besleyici özelliğe sahip olmaları nedeniyle, uzun süre tok hissetmeye yardımcı olurlar.
  • Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayarak, kilo verme hususunda faydaları bulunmaktadır.
  • Troid bezinin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olurlar.
  • Genel kemik sağlığı açısından faydalı olmaları da, tahılların faydaları arasında yer almaktadır.

KISACA;

Fazla Tahıllı Yiyecek Yemek Zararlı Mı? 

Günümüzde bazı diyetisyenlerin tahılların zararlı olduğuna dair açıklama yapmaları,  tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan bu açıklamalar, eksik açıklamalar olarak kabul edilebilir. Zira her besin maddesinde olduğu gibi,  tahıl tüketiminde de aşırıya gidilmesi zararlıdır. Bunun en büyük zararı ise,  obezite riskini artırır. Ancak aşırıya gidilmeden kararında tüketilmesi durumunda,  tahıllar birçok rahatsızlığı önlemeye yardımcı olmaktadırlar.