Bebeklere Pırasa Ne Zaman Verilir?

Pırasanın faydaları yetişkin kişilerde olduğu kadar, bebeklerin sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, pırasa bebeklere ne zaman verilir? Sorusunun cevabını bilmektir. Özellikle 1 yaşın altındaki bebeklere hangi besin maddesinin, ne zaman verileceği çok iyi bilinmelidir.

Bebeklere Pırasa Ne Zaman Verilir?

Bebek beslenmesi için önemli bir yere sahip olan pırasa, bebek altıncı aynı doldurduktan sonra verilmelidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bebekler için daha fazla koruyucu özelliğe sahip olan pırasa, bebeğin altıncı ayından sonra düzenli bir şekilde verilmelidir. Buzdolabında bir haftaya kadar besin değerlerini koruyan pırasa, pişirildikten sonra uzun süre bekletilmesi halinde, besin değerlerini önemli ölçüde kaybetmektedir. Bu nedenle, uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir.
Bebekler ve yetişkinler için, pırasanın faydaları genel olarak aşağıdaki gibidir.

Pırasanın Faydaları

Pırasa genel vücut sağlığının yanı sıra, cilt bakımı için hazırlanan birçok kozmetik üründe de kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan kükürt ve flavonoidler pırasayı değerli kılan önemli özellikler arasında yer almaktadır. Yılın her mevsimi tüketilebilen pırasa, özellikle sonbahar ve kış aylarında çok daha kaliteli besin değerlerine sahiptir.

Cilt sağlığı için faydalıdır: İçeriğinde bulunan C vitamini, demir, manganez ve kolit gibi mineraller açısından oldukça zengin olan pırasa, cilt ve saç sağlığı bakımından son derece önemli bir yere sahiptir. Demir ve C vitamini sayesinde, saç dökülmesini engelleyici özelliğe sahiptir. aynı zamanda saç köklerini güçlendirerek, yeni saçların çıkması konusunda da yardımcı olmaktadır.

Damar sağlığı için faydalıdır: Serbest radikallerin zararlarına karşı faydalı olan pırasa, aynı zamanda damarların dayanıklılık oranını arttırır ve hiper tansiyon riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca vücudun dokularını sağlamlaştırıcı özelliğe sahip olması, pırasanın faydaları arasında yer almaktadır.

Kemik sağlığı için önemlidir: İçerdiği K vitamini sayesinde, kemik sağlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir porsiyon pırasa tüketimi, vücudun ihtiyacı olan K vitamininin yaklaşık olarak, üçte birini karşılamaktadır.

Kalp sağlığına faydalıdır: İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Ateroskleroz ve arter hastalığı gibi hastalıkları riskini azaltması da, pırasanın faydaları arasında yer almaktadır.

Sindirim sistemine yardımcıdır: Sindirim sistemi dostu olan pırasa, sindirim sistemi ile alakalı tüm organları koruyucu özelliğe sahiptir.

Kanser riskini azaltır: Kötü huylu tümörlerin meydana gelmesini sağlayan unsurların, ortadan kalkmasına yardımcı olur. Özellikle yumurtalık, kolon ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltır.

Kilo vermeye yardımcıdır: Önemli bir iştah kapatıcı olan pırasa, içerdiği düşük kalori nedeniyle de, kilo vermeye yardımcı sebzeler arasında önemli bir yer almaktadır. İçerdiği lifler sayesinde, kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar.

Kolesterol için faydalıdır: Bağırsakların fonksiyonlarını daha etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlayan pırasa, kolesterolün düzenlenmesi açısından da önemli bir yere sahiptir. Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırması da, pırasanın faydaları arasında yer almaktadır.

KISACA;

Özellikle 1 yaşın altındaki bebekler için sağlıklı beslenmek, tüm hayatlarını olumlu etkileyecek en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Pırasanın faydaları düşünüldüğünde ise, bu süreçte bebeklerin pırasa tüketmelerinin önemi daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bebeklere pırasa ne zaman verilir? sorusunun cevabına gelecek olursak da, uzmanlar altıncı ayını doldurmamış bebeklere, pırasa verilmesinin uygun olmadığını söylemektedirler. 6. Ayını dolduran bebeklere düzenli bir şekilde pırasa verilerek, bedensel ve zihinsel gelişimlerinin daha iyi bir şekilde tamamlanması hedeflenmelidir.