Bebekler Domates Tüketebilir Mi?

Domates oldukça sağlıklı besinlerden biridir. Neredeyse herkes domatesi sever. Domatesten binlerce çeşit yemek yapılır. Sebze yemeklerine bu besin katılır ve yemeklerin tadı harika olur. Yemeklerin tadını veren bir diğer ürün salça da domatesten yapılıyor. Salça yapımı yaz aylarına denk geliyor ve birçok kişi ev salçasından vazgeçemiyor. Domateslerin çeşitli türleri bulunuyor. Çeri, Çanakkale ve sera domatesleri bu çeşitler arasına girer. Hangi türü olursa olsun domatesin her türü de faydalıdır. Yemeklerde salça kullanmak, kahvaltıda domates yemek ve domatesten çeşitli soslar yapmak Türk mutfağının en önemli özelliklerini oluşturur. Toplum olarak domates çok tüketilir ve kış aylarında da yazdan dondurulmuş domatesler tercih edilir. Domatesin en küçük olanlarına da çeri denir ve bu tür en lezzetli domateslerden biridir.

Salça Nasıl Yapılır?

Domatesin ezilmiş ve güneşte kurutulmuş halinden salça oluşur. Salça yapımında renkli ve sulu domatesler kullanılır. Domatesler suda yıkanır ve iki parçaya bölünür. Ardından büyük şişelere doldurulur. Bu şişelerde bir hafta kadar bekledikten sonra büyük kaplarda güneşe çıkarılır. Güneşte 15 gün kadar bekleyen domateslere biraz yağ ve tuz ekleniyor. Ve böylece salçalar hazır hale geliyor. Domatesin faydaları içinde kansere koruyucu oluşu ve cildi beslemesi yer alıyor. Ayrıca yüksek C vitamini içeriyor. İçerisinde yüksek mineraller ve E vitaminleri bulunuyor. Domates yemeklerde ve mantıların üstünde sos olarak da kullanılıyor. Bu değerli besini tüketmek sağlığa büyük yarar sağlıyor.

Bebeklerin Domates Yemesinde Sakınca Var Mı?

Domatesin bu kadar faydalı olması tüketimini de artırıyor. Anne ve babalar bu faydalı besini bebeklere de yedirmek istiyor. Ancak domates bazı bebeklerde alerjiye neden olabiliyor. Özellikle dudak çevresinde döküntüler ve kızarıklar oluşabiliyor. Ancak bunların çoğu geçici oluyor. Bebeğinize önce az miktarda domates yedirebilirsiniz. Eğer bebeğinizde alerji oluşumuna rastlanılmazsa bebeğinize domatesi rahatlıkla yedirebilirsiniz. Domatesin suyunu her yemekte kullanabilirsiniz. Bebeklerde azar miktarda kullanmak daha iyi oluyor. Alerji düzeyi yüksek bebeklerde kullanılmaması da gerekebilir. Bebeğinizin hangi besinlere duyarlı olduğuna bakarak domates tüketimine karar verebilirsiniz.