Armut Pekmezi Nasıl Yapılır? Detaylı Tarifi

Armut pekmezi tarifi takip edildiği takdirde, isteyen herkes ihtiyacı kadar pekmez hazırlayabilir. Hazırlanan pekmezler buzdolabında muhafaza edildiği sürece uzun süre kullanılabilir. Daha lezzetli bir pekmez hazırlamak için armutların hasat zamanında toplanmış olmasına dikkat edilebilir. Armut yetiştiriciliği yapanlar, bizzat armutları toplayarak da pekmezde kullanabilir. Pazar ya da manavlardan armut alışverişi yapılacak ise meyvelerin taze olmasına ve mümkünse yeni toplanmış olmasına dikkat edilmelidir.

Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Armut pekmezi malzemeleri arasında çok fazla ürün bulunmamaktadır. Yeteri kadar armut ve su yeterlidir. Toplanan armutlar, iyice yıkanmalıdır. Armut üzerinde herhangi bir yabancı madde ya da ot varsa temizlenmelidir. Daha kısa sürede kaynamasını sağlamak için dilimlenmesi önerilir. Dilimlenen armutlar büyük bir kazana alınarak kaynatma işlemine geçilebilir. Köylerde genellikle dış ortamda, odun ateşinde kaynatılmaktadır. Kaynatma işlemi 6-7 saat arasında sürebilmektedir. Armutların cinsine ve yapısına kadar 10 saate kadar kaynatmak da gerekebilir. Kaynayan armutların şerbetleri elde edildikten sonra süzme işlemi gerçekleştirilir. Armutlar da ayrı bir yerde toplanır. Kazandan alınan şerbetin tekrar kaynatılması gerekmektedir. Şerbet koyulaştığında ve üzerinde köpükler toplanmaya başlandığında cam kap ya da küplere yerleştirilebilir. Serin ve ışık görmeyen kapalı yerlerde muhafaza edilmesine özen gösterilmelidir.

Evde Armut Pekmezi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Armutlardan şerbet elde edildikten sonra tekrar kaynatılması gerekecektir. Şerbetin kıvamına dikkat edilmesi gerekir. Şerbet kaynarken ara ara karıştırmak önerilir. Dipten yanmamasına özen gösterilmelidir. Pekmez kıvamına geldiğinde üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır. İyice koyulaşmadan ocaktan alınmaması gerekir.

Armut Pekmezinin Yararları

Armut meyvesinde çok sayıda vitamin yer alır. Saf meyve olarak da düzenli tüketimine dikkat edilmelidir. Armut meyvesinden alınacak faydalar, armut pekmezi yararları arasında da bulunmaktadır. Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Taş ya da kum şikayetleri olanlar pekmez tüketebilirler. İdrarı bollaştırarak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. İştahsız olan çocuklar için iyi bir iştah açıcı olarak kullanılabilir. Yüksek tansiyonu olanlar, tansiyonlarını düşürmek için kullanabilirler. Susuzluğu gidererek, bağırsaklara yumuşaklık verir. Aşırı tüketiminde şişkinlik gibi sorunlar oluşabilir.