Armut Kurusu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Mineral ve vitamin bakımından son derece zengin olan armut kurusu, armutun faydaları ile kıyaslandığında, besin değerlerinde fazla kayba uğramadan yarar sağlamaktadır.

Armut Kurusunun Faydaları

– Böbreklerin verimli bir şekilde çalışması için oldukça faydalı olan armut kurusu, böbrek taşları ve böbrek kumunun dökülmesine de yardımcı olmaktadır.

– Armutun faydaları arasında yer alan kanı temizleme özelliği, armut kurusunun faydaları arasında da yer almaktadır.

Armut Kurusu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

– Salgı bezlerinin çalışmasını düzenler ve kansızlığa karşıda iyi gelir.

– Kabızlığın önlenmesinde de yardımcı olan armut kurusu, yüksek tansiyonu düşürücü  özelliğe de sahiptir.

– Hamilelikte mide bulantısına oldukça yararlı olan armut kurusu, anne karnındaki bebeğin beslenmesi konusunda da yardımcı besin maddeleri arasında yer almaktadır.

– Düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde ise, susuzluğu giderici etkiye sahiptir.

– Sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırarak, hazımsızlık sorununa iyi gelmektedir.

– Armut kurusundan elde edilen komposto, midesi zayıf insanlar için yararlıdır.

– Yemeklerden önce tüketilmesi halinde, zihin yorgunluğuna son derece faydalı olmaktadır. Tükürük salgısını artırır.

– Sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahip olup, strese karşı iyi gelen kuru meyveler arasında yer almaktadır.

Kısacası armut kurusu, armutun faydalarının neredeyse tamamını kapsamaktadır. Lif bakımından zengin olan armut, aynı zamanda bol miktarda B1, B2, B3, B6, C ve A vitaminleri içermektedir.

Armutun yaklaşık olarak %84’ü, sudan oluşmaktadır. Bu sebeple yaklaşık olarak 7 kilo armuttan, 1 kilo kuru armut elde edilmektedir. Armutu kuruturken suyu giderilip özü kaldığı için, kuru armutun karbonhidrat, vitamin, protein ve mineral değerlerinde, gram bazında hesaplandığında artış görülür.

Armutu Kurusu Hazırlama Tarifi

Armutların kabuklarını soyarak, ya da direkt olarak kurutma işlemi yapabilirsiniz. Armutlar dik bir şekilde uzunlamasına, 5-6 dilim olacak şekilde kesilir. Daha sonra çekirdekleri temizlenerek, bir hasır üzerine serilir. Eğer ki miktarı az ise, bir tepsi içerisine de dizilebilir. Daha sonra üzerine bir tülbent benzeri örtü serilerek, güneş altında kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakıldıktan sonra, arada armut dilimleri karıştırılarak tamamen kurumaları sağlanır.

Armutun faydaları her ne kadar armut kurusunda da geçirli olsa da, armut kurusunun besin değerleri, gram bazında ele alındığında  sulu armuta göre daha fazla olmaktadır.

Kısaca Armut Kurusu Nasıl Yapılır?

Armutun faydaları bakımından değer kaybetmeden, armut kurusunda da geçerlidir. Armut kurusunu hazırlamak, oldukça basittir. Öncelikle isteğe göre armutun kabuklarını soyarak ya da soymadan, armut 5-6 dilime ayrılır. Sonrasında çekirdekleri temizlenerek bir hasırın üzerine serilip, üzerine tülbent örtülerek toz alması engellenir. Armut kuruyana kadar güneşin altında bekletilerek, armut kurutma işlemi tamamlanır.