Armut domates tohumu, daha önce yetiştirilmiş armut domateslerin tohumları saklanarak elde edilebilir. İlk kez ekim yapacaklar ise yetiştirmiş kişilerden ya da tohum satan kurumlardan satın alabilirler. Armut domates yetiştiriciliği yapmak isteyenler, fide ve tohum seçiminde dikkatli olmalıdır. Tohumun ya da fidenin kalite açısından yetersiz olması, elde edilecek ürünlerin de kalitesini etkileyecektir.
İyi Armut Domatesi Tohumu Nasıl Anlaşılır?
Sadece tohumlara bakarak iyi tohum seçimi yapmak zor olabilir. Tohumun elde edildiği domatese bakarak analiz yapmak daha kolay olacaktır. Manavlarda ya da pazarlardaki domatesler incelendiğinde bazılarının çok parlak ve bazılarının ise mat olduğu görülebilir. Parlak olanların daha doğal ve kaliteli olduğu düşünülse de mat olan domatesler daha doğal ve organik olarak yetişmiş domateslerdir. Lezzet olarak da bu domateslerin tadı daha güzeldir. Güvenilir tohumlar için sertifika ve belgeler de kontrol edilebilir. En verimli hasat ise daha önce yetiştirilmiş, kalitesi gözlemlenmiş ürünlerden elde edilen ve saklanan tohumlardan elde edilebilir.
İyi Armut Domates Fidesi Nasıl Anlaşılır?
Armut domates fidesi ya da herhangi bir domates türünün ekimi için fide satın almak isteyenler, çok büyümüş ve yaşlı fideleri tercih etmemelidir. İnce yapıda, uzun ya da çiçeklenmiş fidelerin de tercih edilmesi önerilmemektedir. Fidelerin üzerinde yetişmiş küçük domatesler de olmamalıdır. İlkbaharın başlarında fide almak isteyenlerin dikkatli olması gerekir. Bu dönemlerde satılan fidelerin önemli bir kısmı serada yetişen fidelerdir. Bu yüzden çok erken fide alınmaması önerilir.
Armut Domates Tohumu ve Fidesi Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ekimden birkaç gün önce toprağın gübrelenmesi önerilir. Fideler saksıya dikilecek ise 2 ya da 2,5 litre toprak kapasitesi olan bir saksı tercih edilmelidir. Her saksıya yalnızca bir fide dikilmelidir. Bahçeye ekim yapılacaksa, önceden hazırlanmış ocaklara 40 cm ara ile fide dikilmelidir. Sırık istemeyen domates fideleri için ise 60 cm ara bırakılmalıdır. Fideleri ekmeden önce kökler için açılan küçük çukur biraz ıslatılmalıdır. Kök yerleştikten sonra da toprakla kapatılmalıdır. Bu sayede fidenin tutması daha kolay olacaktır. Tohum ekecekler ise toprağın 1 cm altında kalacak şekilde ekim yapmalıdır.